duminică, 20 ianuarie 2013

LITERATURA POPULARA, in cuvinte incrucisate



Farmecul poeziei populare îl găsesc în faptul că este expresia cea mai scurtă a simtământului si gândirii. (Mihai Eminescu)
ORIZONTAL: 1) Entuziasm creator al marilor noștri scriitori ca Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Ion Creangă, Petre Ispirescu și alți admiratori ai creației populare, pentru care folclorul era un nesecat izvor.   2) Un fel de personificare a somnului, corespunzătoare cu zeul Morfeu, reflectată în creația noastră populară ― Opera populară are autori necunoscuți, știindu-se că este creată de oameni talentați din popor.   3) Siglă pentru Marine Diesel-Oil ― Cel dintâi, precum e Vasile Alecsandri care folosește termenul de baladă în literatura cultă ―  Un fel de bilet.   4) Urări în versuri, adresate mirilor în alaiul de nuntă ― Alexandru Tocilescu ― Simion Oieriu.   5) Sentiment de mânie împotriva nedreptății sociale, exprimat într-un număr impresionant de creații literare populare ― Gârleanu, scriitorul care a evocat aspectele sumbre ale satului (Nucul lui Odobac).  6) Râurile Olt, Mureș, Someș ș.a., amintite în folclorul românesc ― Obiseiuri populare consfințite în timp, care au fondat colinde, urături, teatru popular etc.  7) Locotenent (abr.) ― Primele vocale ― Dintr-o doină cunoscută: Doină, doină, viers cu foc. / Când răsuni… stau în loc ― Ființă umană, constanta conținutului literaturii populare.   8) Literatura populară e o adevărată bogăție a spiritualității neamului românesc (fig.) ― Ioan Slavici ― Renumit centru cultural de tradiție, cum e Iașul, de pildă.   9) Specie caracteristică creației folclorice,  pe lângă balade ghicitori, povestiri anecdote, proverbe ș.a. (pl.).  10) Exclamație populară, cu ajutorul căreia se impune cuiva tăcere ―  A merge cu Plugușorul de Anul Nou  Agresiunea diverșilor cotropitori care năvăleau pe meleagurile străbune, fapt real evocat, cu precădere, în balade și cântece bătrânești.   11) Articol de îmbrăcăminte popular al țăranului  A istorisi.  12) Doina așa cum e ea, cântată domol (fig.) ― Universitatea Tehnică.

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
1
 
2
 
 
3
 
 
4
 
 
5
 
6
 
 
7
 
 
 
 
8
 
 
 
9
 
10
 
 
11
 
12
 
VERTICAL: 1) Curaj de a nădăjdui mereu în bine, ca stare afectivă a poporului, oglindită în lumea minunată a basmului ― Limbaj cu trăsătura sa specifică al literaturii populare.   2) Cei cărora li s-au făcut multe nedreptăț, în mod deosebit țăranii, autori ai operelor literare în care s-au concretizat revolta și credința în triumful binelui.  3) Mici povestioare cu conținut anecdotic ― Celebru erou al literaturii populare care, luptând cu dușmanii neamului, îi învinge prin cinste.  4) Renumita baladă populară Miorița începe cu prezentarea cadrului natural: …-un picior de plai, / …-o gură de rai ― Tiberiu Olah ― Unități de măsură pentru suprafețe de teren ― Radu Ilie.  5) Exemple ca mod de vorbire, întâlnite, mai ales, în povești și snoave  ― Ued în Maroc.   6) Unealtă agricolă asemănătoare cu plugul ― Din doina Dorul de țară: …de când m-am cătănit / Viața mi s-a otrăvit.   7) La mulți… și sănătate / Să îți dea Domnul tot ce-ți dorești, este urarea din popor, care se cântă cu prilejul unei zile de naștere ― Proces de confirmare a cuvântului doină făcut pentru prima dată de Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldaviae , în 1716 (pl.).    8) Figură legendară (Alimoș), prezentă în literatura populară alături de alți eroi ca: Pintea-Voinicul, Viteazul-Vitejilor, Baba-Novac și Ursan ― Început de iubire! ― Și sfârșit de bocet!  9) Din cântecul de leagăn Nani-nani: Fetele să te-ndrăgească, / Flori... calea ta să crească ― Pielea obrazului ― Transmisă prin viu grai din generație în generație, precum literatura populară.  10) Localitate în Egipt ― Baladă populară din ciclul pastoral, întâlnită în, aproximativ, 900 de variante. 11) Oameni din vechile generații, creatori și păstrători ai tezaurului folcloric românesc― Cântec popular ...dusei pe o cărare ― Avantaj.  12) Meșter legendar cunoscut în peste 160 de variante ale legendei Monastirea Argeșului ― Cunoscută maneauă M-ai… la inimă.

                   Dicţionar: MDO, GUIS, EIB.

 

Prof. Nicolae Vicolov

Solutia


 La noi, interesul pentru faptele de cultură populară, de literatură, se manifestă „de timpuriu“, încă din perioada cronicarilor, care le acordă un interes deosebit (Neculce își prefațează Letopisețul cu cele 42 de legende, în Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir găsim prezentate obiceiuri, credințe, superstiții). Rolul major a revenit, însă, pașoptiștilor, care văd în poezia populară o adevărată oglindă a sufletului popular. Dacă lui Alecsandri îi datorăm cea dintâi culegere de poezie populară (Poezii populare. Balade (cântice bătrânești) adunate și îndreptate, 1852), lui Heliade Rădulescu, prelucrarea unui mit (Zburătorul), și intrarea literaturii populare ca izvor de inspirație în sfera de interes a creatorilor (Pann, Asachi, Bălcescu etc.), lui Alecu Russo îi datorăm sistematizarea, într-o viziune teoretică mai profundă, a ideilor privitoare la creația literară populară ca document istoric și spiritual, cu valoare artistică de excepție și drept nesecat izvor de inspirație pentru creația cultă.

Solutia careului: Romanul “Ion” de L.Rebreanu

1
 P
2
A
3
M
4
A
5
N
6
T
7
 
8
E
9
U
10
G
11
E
12
N
2
A
V
E
R
E
 
I
U
B
I
R
E
3
R
E
N
 
A
N
A
 
U
N
O
R
4
 T
A
T
A
 
A
R
A
 
D
I
V
5
I
 
A
T
A
T
 
S
E
U
 
O
6
 
F
L
O
R
I
C
A
 
R
A
S
7
 S
L
I
 
T
O
R
 
M
I
L
 
8
C
A
T
R
A
N
I
T
I
 
B
T
9
U
C
A
Z
 
A
S
P
R
U
 
A
10
M
A
T
 
U
L
M
 
A
M
O
R
11
P
U
I
C
I
 
A
G
R
A
R
A
12
A
L
 
U
T
A
 
S
E
N
I
N

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu